Dataa ja tekoälyä on mahdollista hyödyntää entistä enemmän muun muassa toimintojen automatisointiin ja palvelujen laadun parantamiseksi.
Erilaisia, maksuttomia tekoälypalveluja on helposti tarjolla tuottamaan tietoa, kysymyksiä ja vastauksia mitä erilaisimpiin tarpeisiin. Samaan aikaan, kun tekoälyn käyttö yleistyy ja sen piilovaikutus lisääntyy, on huolehdittava, että käytölle on olemassa eettiset ohjeet erityisesti julkisen sektorin toiminnassa.
Julkisia toimijoita on jo laatinut ohjeita ja periaatteita tekoälyn käytölle. Esimerkiksi Helsingin kaupunki ja Traficom toimivat tässä suunnannäyttäjinä.
Tekoälyn käytölle laaditut ohjeet antavat kaupungin henkilöstölle selkeät säännöt, miten tekoälyä käytetään turvallisesti ja vastuullisesti ja milloin tekoälyä voidaan hyödyntää. Ohjeet antavat henkilöstölle myös turvallisen mahdollisuuden kokeilla tekoälyä, kouluttautua sen käyttöön ja oppia yhdessä sen käytöstä.
Parhaimmillaan tekoäly voi tuoda helpotusta henkilökunnan työhön esimerkiksi laajan aineiston työstämisessä, säästää henkilöstöresursseja muuhun työhön ja kustannuksia.
Valtuustoaloite on jätetty Oulun kaupunginvaltuuston kokouksessa 25.11.2024.