Suomalainen demokratia perustuu vallan kolmijakoon: lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomiovaltaan. Meillä on kansalliset lait ja kansainvälisiä sopimuksia (ml. lapsen oikeuksuen sopimus), jotka olemme ratifioineet (hyväksyneet, vahvistaneet ja saattaneet voimaan). Meillä on demokraattisilla vaaleilla valitut päättäjät, joiden tehtävänä on päättää lakien ja sopimusten mukaan. Ministereinä toimivat vannovat virkavalan ennen toimeen ryhtymistään.

Al Hol on ollut vaikea rasti. Miten noudattaa ja toteuttaa lapsen oikeuksien sopimusta, kun samaan tarkasteluun sisältyy vastuuttomasti ja lapsen kannalta jopa väärin toiminut vanhempi, ja ko. tapauksissa vieläpä äiti? Lapsi on kuitenkin lapsi. Hän ei ole vastuussa vanhempiensa teoista, eikä lasta saa leimata vanhempiensa valintojen vuoksi.

Al Holin leirillä olevien naisten tuomisesta Suomeen on noussut monenlaisia huolia sisäiseen turvallisuuteen liittyen. Naiset eivät ole täysin tuntemattomia. Mm. Helsingin Sanomat on taustoittanut, keitä leirillä olevat naiset ovat (https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000006341623.html). Viranomaiset eivät ole vahvistaneet HS tietoja. Kun media on pystynyt taustoittamaan tietoja, niin viranomaisilla lienee mahdollisuus vielä kattavampaan tietoon.

Ulkoministeri on tuonut esiin miten Al Hol tilannetta on valmisteltu ja mihin on varauduttu. Koko ajan on korostettu yksilöllisten ratkaisujen tekemistä ja oikeudellisen perustan tärkeyttä. Meillä ei ole tietoa ovatko kaikki edes halukkaita tulemaan Suomeen. Ulkoministeriön koordinoimassa valmistelussa on tehty poikkihallinnollista yhteistyötä, joka mahdollistaa monialaisen avun, mikäli lapsia äiteineen tuodaan Suomeen valtion toimesta. Omin neuvoinhan Suomen kansalaisilla on oikeus palata milloin tahansa. Nyt on kyse myös valinnasta, miten tämä halutaan hoitaa.

Sosiaalinen media on tuonut tähänkin asiaan omat mausteensa. Kasvottomat ja nimimerkkien takaa kommentoijat mollaavat ja trollaavat minkä ehtivät. Valtiovarainministeri teki karkea virhearvion somekyselystä, jonka ymmärsi poistaa, mutta vasta asiasta nousseen hälyn jälkeen. Vuoropuhelua kansalaisten kanssa tarvitaan ja sosiaalinen media tarjoaa keskusteluun helpon ja matalan kynnyksen. Vielä enemmän tarvitaan kuitenkin malttia ja harkintaa.

Vallan kolmijaon ja oikeusvaltion periaatteiden mukaan poliisi tutkii ja oikeuslaitos tuomitsee. Suomalainen järjestelmä on osoittanut toimivuutensa. Luotetaan tässäkin asiassa, että viranomaiset hoitavat tehtävänsä.

Julkaistu alunperin Kalevan blogissa 13.12.2019