Valtuustoaloite: Oulun on käynnistettävä rakennusperinnön suojeluohjelma

Oulu on kasvanut voimakkaasti kahden viime vuosikymmenen aikana sekä asukasmäärältään että maantieteelliseltä laajuudeltaan. Samaan ajanjaksoon sisältyvät myös kuntaliitokset. Kaupungin kasvu ja uuden rakentaminen on tarkoittanut myös olemassa olevan rakennuskannan purkamista.

Rakennuksia suojellaan ensisijaisesti asemakaavalla. Suojelun taso osoitetaan asemakaavamerkinnällä. Jos kohteessa on piirteitä, joiden säilymistä ei voida varmistaa kaavoituksella, voidaan käyttää lakia rakennusperinnön suojelemisesta.

Vastuu rakennuksen ylläpidosta kuuluu rakennuksen omistajalle olipa rakennus suojeltu tai ei. Omistajalla on erityinen vastuu, kun kyseessä on rakennus, joka on suojeltu tai osa valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä (RKY) tai osa maakunnallisesti arvokasta rakennettua kulttuuriympäristöä (MRKY).

Oulussa on ollut tilanteita, joissa suojellun rakennuksen purkaminen on ollut ainoa vaihtoehto, kun ylläpitoa on laiminlyöty. On tehty myös purkupäätöksiä kohteista, jotka on inventoitu osaksi RKY- tai MRKY-alueita, mutta kohdetta ei ole suojeltu asemakaavassa. Jälkimmäisestä esimerkkinä Haukiputaan kivikoulu.

Oulussa on tehty teemainventointi Oulun koulun kohteista osana Kulttuuriympäristön teemayleiskaavan valmistelua. Valtaosa Oulun koulun kohteista kuuluu joko RKY- tai MRKY-alueisiin, mutta ei ole suojeltu asemakaavassa. Kulttuuriympäristön teemayleiskaavan tavoitteena on tarkastella laajasti Oulun kaupungin kulttuuriympäristöjä, ja erityisenä tavoitteena on nostaa esiin modernia rakennusperintöä ja sen arvoja.

Oulun kaupunginvaltuusto on hyväksynyt vuonna 2017 Oulun arkkitehtuuriohjelman, jossa on asetettu tavoitteeksi kulttuuriympäristön arvojen tunnistaminen ajantasaisin inventoinnein. Arkkitehtuuriohjelman mukaan suunnittelun ja päätöksenteon pohjaksi edellytetään ajantasaista kulttuuriympäristön arvottamista. Ohjelman mukaan kulttuuriympäristön arvot turvataan nostamalla ne etusijalle kaavoituksessa, käyttötarkoituksen muutoksissa, korjauksissa ja kunnossapidossa sekä vastuullisessa kiinteistöjen omistamisessa ja myynnissä.

Uuden rakentamisen ohella on tärkeää säilyttää Oulussa myös historiallista kerroksellisuutta ja omaleimaisuutta. Oulun kaupungin on tarpeen käynnistää rakennusperinnön suojeluohjelma, jossa esimerkiksi Oulun koulun, julkisesti omistetut ja arvokkaiksi arvioidut tai jo inventoidut, kohteet suojellaan asemakaavamerkinnöin. Rakennusperinnön suojeluohjelma turvaa sekä Kulttuuriympäristön teemayleiskaavan että arkkitehtuuriohjelman arvojen toteutumisen.

Valtuustoaloite on jätetty Oulun kaupunginvaltuuston kokouksessa 23.5.2022